100% AJALA (bez přísad) Ekvádor 45g

100% čokoládová tabulka vyrobená v ČR z výběrových kakaových bobů z farmy Hacienda Limon v Ekvádoru.

Aroma profil:  Silná kakaová intenzita s máslovou notou a jemností s tóny čerstvého ovoce a krému

125 Kč 108,70 Kč bez DPH
Dostupnost: Skladem
Kód: 1179
100% AJALA (bez přísad) Ekvádor 45g
100% AJALA (bez přísad) Ekvádor 45g
Tip

Detailní popis produktu

 

Tato výjimečná kakaová tabulka obsahuje jen jednu surovinu, a to vzácné kakaové boby odrůdy Arriba Nacional z Ekvádoru. Ucítíte v ní pravou intenzivní kakaovou chuť, jemné ovocné tóny a příjemnou máslovou texturu. Je pořádně nabitá antioxidanty, minerály a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Užijte si naplno všechny benefity mayského pokrmu bohů v té nejčistší podobě..

Historie vzácné odrůdy Arriba Nacional sahá až do roku 3000 př. n l. a dodnes je vysoce ceněná a vyhledávaná pro své jedinečné květinové aroma a bohatý chuťový profil. Farma Hacienda Limon, kde se tyto mimořádné kakaové boby pěstují, byla založena v roce 1998 a pracuje na ní 45 místních zaměstnanců. Farmáři o kakaovníky starostlivě pečují, kakaové boby také fermentují a suší.

Hacienda Limon se nachází v srdci Ekvádoru v blízkosti úpatí sopky COTOPAXI. Díky vulkanické půdě, tropickému a vlhkému klimatu je plantáž o velikosti 192 ha velmi úrodná. V současnosti farmu vlastní Německá udržitelná společnost 12tree, která zde od roku 2019 realizuje několik sociálních programů pro zaměstnance.

Na úpatí mystických And mezi nekonečnými plantážemi kakaa a banánů patří Hacienda Limon do vesnice Moraspungo v provincii Cotopaxi v Ekvádoru. Cotopaxi je také 5900 m vysoká aktivní sopka, která se nachází uprostřed národního parku.

*** Jemně praženo, mleto žulovými kameny, temperováno, s láskou baleno. ***

 

Superpotravina k posílení energie.

Hodnoty produktu a výživové údaje na 100g

Hmotnost

45g

Vyrobeno

ČR

Země původu kakaa

Ekvádor

Obsah kakaa min.

100%

Složení

Kakaové boby jednoho původu (Hacienda Limon)

Může obsahovat stopy sušených skořápkových plodů. BEZ lepku.

Energetická hodnota 

2807 kJ/671 kcal

Tuky

Z toho nasycené mastné kyseliny

57,7 g

36 g

Sacharidy

z toho cukry

25,3 g

1,8 g

Bílkoviny

12,5 g

Sůl

0,019g

Bez glutenu, bez lecitinu a aditiv.

Skladování

Skladujte v chladu a suchu. 

 

Jedná se o prémiovou 100% kakaovou tabulku a to zcela bez aditiv. V názvu těchto výrobků se neobjeví slovo ,,čokoláda,, protože ze zákona se čokoládou smí nazývat pouze takový výrobek, ve kterém jsou obsaženy sladidla. 

 Pro mnohé z Vás bude hlavním důvodem konzumace 100% ,,čokolády,, právě její originální chuť, avšak toto je jen další přidanou hodnotou k dlouhému výčtu pozitivních účinků kakaa na člověka. Po delším čase ochutnávání ,,stovkových,, čokolád se preference chutí mění. 

Doporučujeme dohledat si složení (200+ látek) a efekty kvalitní tmavé kakaové tabulky pro organismus z jiných zdrojů, protože zde nemohou být uváděna mnohá fakta kvůli legislativě EU.

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

 

O AJALE:

Celé dobrodružství AJALY začalo, když kamarád zakladatelů přivezl z Guatemaly čokoládu od původních obyvatel střední Ameriky. Ochutnávka této mayské čokolády byla pro zakladatele AJALY neskutečným zážitkem, kdy se absolutní nadšení střídalo s překvapením z neobvyklé chuti. Bez velké nadsázky tvrdí, že prozřeli, protože čokoláda chutnala zcela jinak než ty, které si dosud kupovali. A tak se začali o čokoládu více zajímat a zjistili spoustu zajímavých věcí. Třeba, že v Evropě není snadné poctivou a pravou čokoládu získat. Nebo, že Československo bylo za první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. To vše bylo inspirací k založení manufaktury AJALA CHOCOLATE. A co vlastně ajala znamená? V mayském jazyce je to probuzení a přesně takové pocity bychom vám rádi předali. Aby vás už první kousek překvapil a probudil zvědavost i touhu po dalším poznávání...

 

 

VÝROBA ČOKOLÁDY AJALA:

Za opravdovou a komplexní chutí čokolády Ajala jsou nejen poctivé suroviny (výběrové kakaové boby), ale také pracovní postup, v němž se nic nedá ošidit..

Přeměna kakaového bobu v tabulku čokolády trvá v AJALA manufaktuře asi deset dní. To je opravdu hodně času, každá hodina navíc se ale vyplatí.

Možná už si to ani neuvědomujeme, ale průmyslově vyráběné čokolády (což jsou vlastně všechny, které najdete v supermarketech) pochází od několika málo firem. Ty se soustřeďují na snižování nákladů a vyšší prodeje i za cenu horší kvality samotné čokolády. Se supermarketovovou čokoládou je to těžké. Nikdy vás plně neuspokojí, takže chcete stále víc a často ji spořádáte na posezení. Naše čokoláda zaměstná vaše chuťové i čichové buňky, donutí vás přemýšlet a podobně jako ve víně v ní naleznete mnoho překvapivých tónů. To vše je zárukou, že vám jedna malá tabulka vydrží dlouhou dobu!

 

Třídění

Kakaové boby k nám od farmářů dorazí řádně fermetované a usušené. My je nejdříve ručně probereme a protřídíme. Hledáme cokoli, co tam nepatří, třeba vlákna z pytle nebo kamínky. Pryč musí také všechny prasklé či defektní boby, aby v čokoládě bylo jen to nejlepší. Prostě Popelka hadr. Občas se někdo diví, že toho vyhodíme docela dost, ale právě tyhle detaily tvoří rozdíl mezi hodně dobrou a vynikající čokoládou.

 

Pražení a drcení

Po důkladné kontrole kakaové boby velmi šetrně upražíme. Nízká teplota pražení nám pomůže vytvořit ten nejlepší chuťový zážitek a zároveň zachová co nejvíce zdraví prospěšných látek. Po upražení a zchlazení boby nadrtíme a zbavíme slupek. Tento proces se odborně nazývá winnowing a my jsme si na něj postavili vlastní stroj! 

 

Mletí

Po odstranění slupek zůstanou tzv. nibsy, nadrcené kakaové boby, které jsou samy o sobě velmi chutné. Naše práce dále pokračuje mletím v melangeru – žulovém mlýně. Tento způsob zpracování je k bobům velmi šetrný, protože se zahřívají pouze přirozeným třením. Boby se v melangeru melou 2-3 dny.

 

Staření

Jakmile je čokoláda namletá, necháváme ji v čokoládových blocích odpočívat (stařit). Chce to čas, aby doběhly všechny procesy započaté mletím a my mohli čokoládovou hmotu konečně přeměnit v tabulku čokolády.

 

Temperování (aneb novodobá alchymie)

Temperace představuje proces zahřátí, zchlazení a opětovného zahřátí, díky kterému se sjednotí krystalická struktura čokoládového másla a čokoláda je pak krásně lesklá a křupe. Jde o velmi důležitou činnost, s níž nám pomáhá speciální temperovací stroj. Čokoládu následně plníme do forem a chladíme..

 

Balení

Po vychlazení balíme čokolády ručně do dvou vrstev. Nejdříve do izolačního alupapíru a pak do ručně tištěných obalů, které pro nás vyrábí tiskařská dílna Calico. Design vychází z historických motivů používaných za první republiky, kdy bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. Právě na toto období a tradici bychom rádi navázali. Pak ještě nalepíme nezbytné cedulky a už jen popřejeme čokoládě šťastnou cestu k vám!