Jak degustovat? Naše doporučení!

Základní pokyny pro degustaci výběrových čokolád:

 

Začínáme.....

  • Vždy vybíráme od nejvíce procentních tmavých čokolád a postupně ochutnáváme směrem dolů, tedy více sladké, méně procentní s menším podílem kakaa.

Než vložíme do úst....

  • V pěti kategoriích můžete postupně sledovat barvu, texturu, lom a křup, vůni a způsob jakým se čokoláda v ústech rozpouští. 

Vkládáme do úst.....

  • Každá čokoláda se v ústech jinak chová...A doporučení se různí - kousat či jen pozvolna nechat rozpouštět v ústech? 
  • Doporučujeme provést obojí, rozpuštění na patře i kousání, různé druhy se při různé konzumaci stávají velmi chuťově odlišné. Převalujeme v ústech a vnímáme postupně se rozvíjející tóny a symfonii, specifickou pro každou jednu tabulku.

A konečně.....

  • Užívejte si... při konzumaci prémiové čokolády je ideální nic jiného nedělat, jen se plně soustředit pouze na čokoládu.
  • Protože jen tehdy začínáme vnímat specifika každé čokolády již od prvního doteku - kontaktu s povrchem čokolády a následnému líbeznému ´´křupnutí´´ při rozlomení. 
  • Vnímáme aroma, vůni čokolády přivoněním - ´´single origin´´ čokolády nás mohou na okamžik přenést do vzdálených míst svého původu... Nevěříte? Zkuste k tomu ještě zavřít oči a nechat se unést..

Další doporučení....

  • Při degustaci více druhů čokolád se doporučuje mezi jednotlivými druhy popíjet po malých doušcích čistou vodu, aby nedocházelo k mísení dojmů a ovlivnění chutí se minimalizovalo.

Vše dobré začíná s vnímání přítomného okamžiku, i kdyby jste nevnímali nic jiného, toto stačí... Je to příjemná chvíle, kterou si budete chtít  určitě zopakovat. 

 

Přejeme dobrou chuť.... s láskou k čokoládě... Martin a Šárka