Jak degustovat? Naše doporučení!

Základní pokyny pro degustaci výběrových čokolád:
Začínáme.....
- Vždy vybíráme od nejvíce procentních tmavých čokolád a postupně ochutnáváme směrem dolů, tedy více sladké, méně procentní s menším podílem kakaa.
Než vložíme do úst....
- V pěti kategoriích můžete postupně sledovat barvu, texturu, lom a křup, vůni a způsob jakým se čokoláda v ústech rozpouští.
Vkládáme do úst.....
- Každá čokoláda se v ústech jinak chová...A doporučení se různí - kousat či jen pozvolna nechat rozpouštět v ústech?
- Doporučujeme provést obojí, rozpuštění na patře i kousání, různé druhy se při různé konzumaci stávají velmi chuťově odlišné. Převalujeme v ústech a vnímáme postupně se rozvíjející tóny a symfonii, specifickou pro každou jednu tabulku.
A konečně.....
- Užívejte si... při konzumaci prémiové čokolády je ideální nic jiného nedělat, jen se plně soustředit pouze na čokoládu.
- Protože jen tehdy začínáme vnímat specifika každé čokolády již od prvního doteku - kontaktu s povrchem čokolády a následnému líbeznému ´´křupnutí´´ při rozlomení.
- Vnímáme aroma, vůni čokolády přivoněním - ´´single origin´´ čokolády nás mohou na okamžik přenést do vzdálených míst svého původu... Nevěříte? Zkuste k tomu ještě zavřít oči a nechat se unést..
Další doporučení....
- Při degustaci více druhů čokolád se doporučuje mezi jednotlivými druhy popíjet po malých doušcích čistou vodu, aby nedocházelo k mísení dojmů a ovlivnění chutí se minimalizovalo.
Vše dobré začíná s vnímání přítomného okamžiku, i kdyby jste nevnímali nic jiného, toto stačí... Je to příjemná chvíle, kterou si budete chtít určitě zopakovat.
Přejeme dobrou chuť.... s láskou k čokoládě... Martin a Šárka